Acomodarea cu sampon solid
Sodium Lauryl Sulfate (SLS) sau Sodium Laureth Sulfate (SLES) se afla ca ingredient de baza cam in orice produs care face spuma: sapun lichid, spumant de baie, sampon, pasta de dinti, after shave, detergent de rufe, substante de indepartat petele, aftershave (oare de ce?), apa de gura (oare de ce?), crema de plaja (oare de ce?!?) sau crema hidratanta (pe cuvant ca nu inteleg de ce). Este un agent eficient de curatire si ieftin. Poate ca asta ar fi motivul. De aceea se foloseste la degresarea motoarelor de motorina ale camioanelor sau in substante pentru curatarea masinilor. In acelasi fel in care se curata grasimea de pe suprafata masinilor, la fel se curata si de pe suprafata firului de par si a pielii, putand cauza uscarea excesiva. Doar ca pielea noastra nu e o table ci un organism viu. Pe langa uscarea scalpului, firului de par – efectul de par despicat - si al pielii, acest omniprezent ingredient mai irita si ochii. Studiile care au evidentiat aceste efecte au utilizat SLES in stare pura, nu ca si ingredient in cosmetice. In anumite produse cosmetice, Sodium Laureth Sulfate poate fi contaminat cu un compus chimic considerat periculos: 1,4 dioxane.
Potrivit mai multor studii (sursa mentionata la sfarsitul articolului), compusul chimic 1,4 dioxane are potential cancerigen. In Canada, acest ingredient este pe lista substantelor interzise in cosmetice, potrivit unui institut local. Compusul chimic 1,4 dioxane nu apare pe lista de ingrediente, dar poate fi continut de Sodium Laureth Sulfate si de alte ingrediente chimice.
Poate ca ati observant ca e nevoie sa schimbati sampoanele din comert cu chimicale din timp in timp. La inceput sunteti multumiti de rezultate, dar in timp parul si scalpul incep se manifeste. Poate ca scalpul si parul se usuca sau dimpotriva se ingrasa mai repede, apare matreata, cateododata mancarimi. Si atunci simtiti nevoia sa schimbati samponul. Nu-i asa?
In cazul sampoanelor solide, 100% naturale fara surfactanti chimici, silicon, conservanti sau arome chimice parul si scalpul are nevoie de acomodare de lunga durata. De ce? Parul inmagazineaza toate chimicalele produselor din comert pe care le-ati folosit ulterior si acum are nevoie de o perioada de detoxifiere. Perioada de acomodare in utilizarea samponului solid natural poate varia de la cateva zile la cateva saptamani. Cei mai mari producatori recomanda o utilizare de minim patru saptamani pentru efecte optime. Va recomandam sa aveti rabdare si sa nu va formati o parere dupa doua utilizari. Cum spuneam si mai sus, e nevoie de o perioada de cel putin o saptamana pentru a indeparta reziduurile vechiului sampon comercial. Cand veti utiliza doar sampon solid 100% natural, nu veti mai avea nimic chimic de indepartat din parul dumneavoastra si nici nu veti simti nevoia sa il schimbati prea curand.
Va recomandam de asemenea sa folositi samponul solid direct pe scalpul ud pana obtineti spuma necesara pe care sa o petreceti pe lungimea parului firului de par. In acest fel nu veti agresa firul de par la varfuri prin frecare. Dupa o clatire corespunzatoare cu foarte multa apa, veti putea avea senzatia ca parul va scartai de curatenie. Aceasta este perfect normal iar parul dupa ce se va usca, va deveni curat si delicat.
Unele persoane prefera sa isi limpezeasca parul cel putin o data pe saptamana cu apa cu otet sau apa amestecata cu bicarbonat – mai ales in zonele cu apa foarte calcaroasa. Personal prefer sa folosesc apa din abundenta si apoi sa aplic masca de par pe baza de silicon vegetal SHINE AND REPAIR pe lungimea parului. Se limpezeste foarte usor, ii ofera stralucire si are efect regenerator.
Bucurati-va de sampoanele voastre preferate din Gama SAMSON de la Luthelo.
Sursa studiu SLES: United States Environmental Protection Agency Surse foto: AICI si AICI